13 June 2021

1 op de 2 jongeren voelt zich verslaafd aan de smartphone

Jongeren kunnen niet zonder hun smartphone. In die mate dat de helft van hen zich eraan verslaafd voelt. Tegelijkertijd beschouwen tieners hun smartphone als een vat vol voordelen: op school, thuis, onder vrienden, ... Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 Belgische jongeren tussen 12 en 23 jaar over hun digitale welzijn.

47 keer, zo vaak checken jongeren gemiddeld hun smartphone elke dag. Eén op de twee jongeren voelt zich dan ook verslaafd aan zijn smartphone, en dat al vanop jonge leeftijd (12 tot 15 jaar). Geen toeval: hetzelfde percentage jongeren is bang om dingen te missen als ze niet online zijn. Acht op de tien jongeren zitten dan ook elke dag op de sociale media, en dat gemiddeld gedurende iets meer dan anderhalf uur. Als ze onder vrienden zijn, probeert één op de twee jongeren er wel op te letten om niet constant met de smartphone in de weer te zijn.

Ook de ouders zijn heel actief op sociale media, maar slechts één op de drie houdt het smartphonegebruik van z'n kinderen nauwlettend in de gaten. Meer zelfs, bij de 12- tot 15-jarigen waken vier op de tien ouders helemaal niet over hun gebruik van sociale media. Als ouders wel goede afspraken maken met hun kinderen, waarderen die dat ook. Uit onze enquête blijkt dat één op de twee jongeren het toezicht van hun ouders op prijs stelt. Bij de 12- tot 15-jarigen gaat het om zeven op de tien.

Meer dan behoorlijke mediawijsheid

Hebben tieners de kennis, vaardigheden en attitude om goed met sociale media om te gaan? Uit onze enquête blijkt dat jongeren zichzelf erg mediawijs vinden. Bij slechts één op de tien kan iedereen alle publicaties zien en bij acht op de tien enkel hun vrienden. Nog een paar voorbeelden van 'digital literacy': zeven op de tien jongeren spelen online geen persoonlijke gegevens door aan mensen die ze niet goed kennen, driekwart past zijn privacy-instellingen aan om ze strenger te maken, ... Die volwassen houding zien we trouwens ook al bij de 12- tot 15-jarigen. De scholen spelen daar een belangrijke rol in.

Versterken van de digital literacy bij jongeren

Jongeren geven echter aan dat ze ook negatieve ervaringen hebben met sociale media. De helft kwam al in aanraking met cyberpesten, vier op de tien hebben al iets gepost waar ze achteraf spijt van hadden, één of de vijf ervaart sociale druk om aanwezig te zijn op sociale media,... Voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen is het belangrijk dat scholen, ouders, overheid, jongerenorganisaties, ... jongeren sensibiliseren rond deze risico's en samen zoeken naar een goede digitale balans.

Want hoe digitaal weerbaarder jongeren zijn, hoe beter ze ook beschermd zijn tegen de gezondheidsrisico's die de smartphone en sociale media met zich meebrengen, zowel op mentaal als fysiek vlak.

Bron: Persmededeling Onafhankelijke Ziekenfondsen, 7 december 2018.

Laatste Nieuws

We hebben allen onze slaap nodig om uit te rusten en om energie op

04 August 2021
25 July 2021

Bedplassen, of “nocturnale enuresis”, verwijst naar het

18 July 2021