04 August 2021

Over moeilijk slapen en slaapproblemen

We hebben allen onze slaap nodig om uit te rusten en om energie op te slaan voor de volgende dag. De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon, maar verandert ook met de leeftijd. Oudere mensen slapen vaak minder diep en liggen langer wakker. Af en toe 's nachts wakker worden is normaal, als je snel terug inslaapt, is dit geen probleem. Gebrek aan slap wordt een probleem als je er overdag last van hebt, bijvoorbeeld omdat je moe, prikkelbaar of slaperig bent, of je je moeilijk kan concentreren. Als je slaaptekort wekenlang aanhoudt, kan dit je gezondheid schaden.

Nuttige tips

Te vermijden:

- Zware inspanningen binnen het uur voor het slapengaan;

- Overdag slapen. Het middagdutje duurt best niet meer dan een half uur;

- Zware of sterk gekruide maaltijden, roken, dranken met cafeïne (koffie, cola, thee) voor het slapengaan;

- Alcohol twee uur voor het slapengaan. Alcohol vergemakkelijkt het inslapen, maar maakt dat je minder diep slaapt en vaker wakker wordt;

- Hongergevoel bij het slapengaan;

- Blijf niet in bed liggen woelen. Kan je na 20 minuten nog niet slapen, sta dan op en doe een nuttig, maar eerder vervelend karweitje in een andere kamer. Ga pas opnieuw naar bed als je moe wordt. Lukt het inslapen weer niet na 20 minuten? Sta op en herhaal de procedure.

Te doen:

- Kies een goede matras en een goed hoofdkussen;

- Zorg voor een aangename temperatuur (16-18°C) in de slaapkamer, voldoende verluchting en verduistering;

- Sta iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip op;

- Probeer overdag zo actief mogelijk te zijn. Gebruik het laatste half uur van de dag om je geleidelijk voor te bereiden op het slapen. Doe iets dat voor jou ontspannend is.

Neem nooit op eigen houtje geneesmiddelen om te slapen

Als je dagelijks leven ernstig wordt verstoord door slapeloosheid, en bovenstaande tips helpen onvoldoende, raadpleeg dan je huisarts. Hij kan je ongetwijfeld helpen. Soms zal hij je doorverwijzen naar een hulpverlener die gespecialiseerd is in slaapstoornissen. Zo zoek je samen naar de beste oplossing. Hou je steeds aan de adviezen van je arts en neem nooit op eigen houtje geneesmiddelen om te slapen. Als je vragen hebt, stel ze gerust aan jouw apotheker of aan jouw arts.

Bron: www.apotheek.be

Laatste Nieuws

Herpes zoster is een huiduitslag veroorzaakt door het varicella-

12 September 2021

Obesitas is een term, die iemand aanduidt met een Body Mass Index

05 September 2021

Stress is een normale reactie van het lichaam, wanneer je

31 August 2021