12 September 2021

Wat is herpes zoster?

Herpes zoster is een huiduitslag veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, hetzelfde virus als bij windpokken. Zelfs nadat de windpokkeninfectie voorbij is, blijft het virus jarenlang in je zenuwstelsel en kan het opnieuw geactiveerd worden als herpes zoster. 

Men noemt herpes zoster ook wel gordelroos of zona. Een rode huiduitslag die pijnlijk en branderig aanvoelt, kenmerkt deze virale aandoening. Gordelroos verschijnt meestal als een gordel van blaren aan één zijde van het lichaam, meestal op romp, nek of gezicht.

Na het verschijnen van de huiduitslag kunnen er nog tot een week lang nieuwe vlekjes of blaasjes bijkomen. De meeste gevallen van gordelroos verdwijnen binnen twee tot drie weken zonder littekenvorming. Soms is de pijn nog maanden na de infectie voelbaar door een ontsteking van de aangetaste zenuw.

Herpes zoster is besmettelijk en wordt overgedragen tijdens de blaasjesvorming. De huiduitslag kan voorkomen bij iedereen die ooit besmet werd met het varicella-zoster-virus. Bepaalde risicofactoren lokken de heropflakkering van het virus uit.

Dergelijke risicofactoren zijn:

- Leeftijd (60 jaar of ouder);

- Ziektes die het immuunsysteem verzwakken (zoals hiv, aids of kanker);

- Chemotherapie of bestraling;

- Medicijnen die het immuunsysteem verzwakken (zoals steroïden of geneesmiddelen die artsen na een orgaantransplantatie voorschrijven).

Gordelroos komt vooral voor bij ouderen omdat hun immuunsysteem vaker wordt aangetast. Ze hebben ook meer kans op complicaties, inclusief meer uitgebreide huiduitslag en bacteriële infecties door open blaren. 

Wat zijn de symptomen van herpes zoster?

De eerste symptomen van herpes zoster zijn meestal jeuk, pijn en een branderig gevoel. De pijn zit vaak aan één zijde van het lichaam en na enkele dagen ontstaat er een zone met rode vlekjes en blaasjes. 

Kenmerken van zo’n uitslag zijn:

- Rode vlekken;

- Blaasjes gevuld met vocht, die gemakkelijk openbarsten;

- Vlekjes en blaasjes die een band vormen om het lichaam;

- Jeuk.

Sommige mensen ervaren symptomen die verder gaan dan pijn en huiduitslag. Deze symptomen kunnen zijn:

- Koorts;

- Rillingen;

- Hoofdpijn;

- Vermoeidheid;

- Spierzwakte;

Zeldzame en ernstige complicaties van gordelroos zijn:

- Pijn of infectie van het oog; 

- Gehoorverlies of hevige pijn in één oor, duizeligheid;

- Verlies van smaak op de tong;

- Bacteriële infecties, die u wellicht heeft als de huid rood, gezwollen en warm aanvoelt.

Wat kan je zelf doen?

Laat je huid zo veel mogelijk met rust. Je mag gewoon douchen of een bad nemen. Let wel op dat je de blaasjes droog dept en niet open wrijft. Het vocht van de blaasje kan windpokken veroorzaken bij personen die de ziekte nog niet gehad hebben. Om de pijn en jeuk te verlichten, kan je een cold pack op de blaren leggen. Houd de uitslag zoveel mogelijk bedekt met zacht wondgaas om te voorkomen dat het varicella-virus wordt verspreid. 

Hieronder nog enkele tips die de symptomen kunnen verlichten:

- Rust voldoende uit;

- Breng uitdrogende en kalmerende lotion aan tegen de jeuk;

- Gebruik lokaal verdovende crème tegen de pijn.

Wanneer dien je een arts te raadplegen?

Gordelroos verdwijnt meestal binnen een paar weken en komt zelden terug. Als de symptomen niet zijn afgenomen binnen de tien dagen, ga dan terug naar je huisarts voor verdere zorg.

Als je ouder bent dan 60 jaar, dan neem je contact op met je huisarts als je veel pijn en blaasjes hebt. Jouw arts kan je antivirale middelen en pijnstillers voorschrijven, die de lengte en intensiteit van het virus kunnen verminderen. 

Raadpleeg meteen een arts als je uitslag krijgt tijdens de zwangerschap. Hoewel herpes zoster tijdens de zwangerschap ongewoon is, is het toch mogelijk. Het virus kan in de eerste drie maanden van de zwangerschap afwijkingen veroorzaken aan het ongeboren kind. 

Ben je tijdens de zwangerschap in contact gekomen met iemand die waterpokken heeft of een gordelroosinfectie, dan kan je windpokken krijgen als je niet bent gevaccineerd of dit nog nooit eerder hebt gehad. 

Wat kan jouw apotheker voor je doen?

Er zijn enkele geneesmiddelen die de symptomen verlichten en de duur van de infectie verkorten. Jouw apotheker kan je begeleiden bij het gebruik ervan. Hij geeft je extra uitleg bij de inname, de werking, en de mogelijke bijwerkingen. 

Je apotheker kan je ook een aantal kalmerende crèmes, gels of pleisters, adviseren om de pijn en de jeuk te verminderen. Voor een goede wondverzorging kan je de open blaasjes ontsmetten.

Laatste Nieuws

16 January 2022
05 December 2021

Windpokken, ook wel waterpokken of varicella genoemd, worden

26 September 2021