11 February 2021

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een chronische ontsteking van de gewrichten. Het is de meest voorkomende vorm van artritis. Reuma en artrose worden vaak door elkaar gehaald en onder de noemer ‘reuma’ geplaatst. Artrose is ook een gewrichtsaandoening, maar heeft geen onderliggende immunologische afwijking. De uitgang ‘itis’ in artritis verwijst naar een ontsteking of inflammatie van het gewricht.

Bij reumatoïde artritis wordt de ontsteking niet door een infectie uitgelokt, maar door een auto-immuunreactie van het lichaam. Oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van genetische achtergrond en omgevingsfactoren die het chronische ontstekingsproces start. Artritis kan op elke leeftijd opduiken.

Reumatoïde artritis begint typisch aan handen en voeten, waardoor je geen glas of koffietas meer kunt vasthouden of klaagt van pijn aan de voeten. Het is een symmetrische ontsteking (polyartritis) van vooral pols-, hand- en voetgewrichten die leidt tot pijn, stijfheid, afwijkende radiologische beelden en functieverlies.

Reumatoïde artritis is een complexe ziekte die enorme gevolgen kan hebben voor het dagelijks leven van patiënten en hun levenskwaliteit. Een ontstoken gewricht beperkt de beweeglijkheid en doet pijn, is warm en voelt gezwollen. Typisch voor deze vorm van artritis is ochtendstijfheid, maar ook vermoeidheid is een klacht waar veel mensen last van hebben. Het verloop van de ziekte is met ups en downs en wisselt van patiënt tot patiënt.

Symptomen van reumatoïde artritis ontwikkelen zich meestal in de loop van de tijd, maar kunnen ook plotseling optreden. De aandoening komt meestal voor bij volwassenen ouder dan 65 jaar, maar ook kinderen, tieners en jongvolwassenen kunnen artritis hebben. Vrouwen hebben vaker reumatoïde artritis dan mannen en ook mensen met overgewicht vertonen een hoger risico.

Hoewel er geen definitieve remedie is voor reumatoïde artritis, kan de juiste behandeling de symptomen aanzienlijk verminderen en de levenskwaliteit verbeteren. Wanneer reumatoïde artritis niet tijdig behandeld wordt, beschadigt ze de gewrichten en zorgt ze voor meer pijn en minder mobiliteit in die gewrichten.

Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis?

Gewrichtspijn, stijfheid en zwelling zijn de meest voorkomende symptomen van reumatoïde artritis. Je kan moeilijker bewegen en de huid rond het gewricht ziet rood en voelt warm aan. De pijn in ontstoken gewrichten en pezen treedt typisch op bij rust, om tijdens bewegingen te beteren (startpijn). Vaak zijn de klachten ‘s morgens erger (ochtendstijfheid).

Je kan ook vermoeid zijn of weinig eetlust hebben als gevolg van de ontsteking. Bloedarmoede of lichte koorts komen ook vaak voor. Ernstige artritis kan vervormingen van de gewrichten veroorzaken als het onbehandeld blijft. In de gewrichten van de handen kunnen bijvoorbeeld beenderige knobbels ontstaan door botaangroei.

Naast de gewrichten kunnen ook de spieren, het zenuwstelsel, peesscheden, peesaanhechtingen en slijmbeurzen rond de gewrichten aangetast zijn. Reumatoïde artritis is een systemische aandoening waarbij ook diverse organen betrokken kunnen zijn.

Wanneer moet je een arts contacteren?

Als je niet zeker weet of je reumatoïde artritis hebt, ga dan zeker langs bij jouw huisarts om de symptomen te bespreken. Hij zal onderzoeken of je vochtophoping hebt rond de gewrichten, of de gewrichten warm aanvoelen, en in welke mate je beperkt wordt in je bewegingen.

Als er tekenen van een ontsteking aanwezig zijn, zoals pijn, zwelling, lokale warmte en roodheid, dan is artritis zeer waarschijnlijk. Een bloedanalyse of radiografie kan zekerheid geven om een correcte diagnose te stellen.

Als je veel pijn hebt, dan kan jouw arts een pijnbehandeling voorstellen. Je kan ook hulpmiddelen gebruiken om de druk te verminderen en om bijkomende schade aan de gewrichten te voorkomen.

Wat kan jouw apotheker voor je doen?

Er zijn verschillende soorten medicijnen op de markt voor de behandeling van artritis. In de eerste plaats zal jouw arts ontstekingsremmers voorschijven. Pijnstillers zijn effectief tegen de pijn, maar verminderen de ontsteking niet. Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) of immunosuppressiva helpen de ontsteking wel onder controle te houden.

Jouw apotheker zal nagaan of je de voorgeschreven geneesmiddelen zonder risico kan gebruiken in combinatie met andere medicatie die je moet nemen. Start geen behandeling met ontstekingsremmers zonder advies van jouw arts. Langdurig of verkeerd gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan schadelijke nevenwerkingen hebben.

Wat kan je zelf doen?

Naast de aanbevelingen van jouw arts, kan je een aantal veranderingen in je levensstijl aanbrengen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van artritis.

Kies voor gezonde ontstekingsremmende voeding, zoals vers fruit, groenten, vis, noten en kruiden. Vermijd gefrituurd voedsel, bewerkte voedingsmiddelen, zuivelproducten en te veel vlees.

Blijf regelmatig bewegen om de gewrichten flexibel te houden, ook als je nog geen last hebt van symptomen Zwemmen is een goede vorm van lichaamsbeweging omdat het geen druk uitoefent op de gewrichten zoals bij het lopen. Actief blijven is belangrijk, maar las rust in wanneer nodig (bij zwelling, warmte en roodheid) en voorkom overbelasting.

Een ontsteking geeft altijd warmte. Leg gedurende 10 minuten ijs op het aangetaste gewricht om klachten te verminderen.

Laatste Nieuws

Genitale wratten zijn zachte gezwellen die verschijnen op de

08 April 2021

Droge mond is een aandoening die optreedt wanneer de

01 April 2021

Een medicatieschema is een handig hulpmiddel wanneer u meerdere

25 March 2021