22 April 2021

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare infectie (soi), veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Chlamydia is erg besmettelijk en de overdracht gebeurt door seksueel contact. De bacterie zit in het slijmvlies van de vagina, penis of anus van iemand die ermee besmet is. Orale seks houdt eveneens risico in. Zodra er contact is tussen mond en geslachtsdelen kan iemand chlamydia overdragen of krijgen.

De aandoening komt vaak voor bij jonge vrouwen, maar ook mannen kunnen besmet worden met chlamydia. Mannen die seks hebben met mannen (M2M) vormen een bijzondere risicogroep. Je kan besmet zijn zonder klachten te hebben en zo anderen besmetten. De beste manier om je tegen chlamydia te beschermen is door een condoom te dragen tijdens het vrijen, zowel bij orale als bij seks met penetratie

De bacterie veroorzaakt bij de vrouw infecties aan de baarmoedermond en soms zelfs vruchtbaarheidsproblemen of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij de man kan de besmetting leiden tot een ontsteking van de bijbal of de prostaat. De aandoening verdwijnt niet vanzelf. U moet zich dus in elk geval laten behandelen.

Wat zijn de symptomen van chlamydia?

Het verraderlijke aan deze infectie is dat de meeste vrouwen en mannen die besmet zijn, helemaal geen klachten hebben. Als er toch klachten zijn, verschijnen ze gemiddeld twee weken na de besmetting. Maar chlamydia kan zelfs maanden tot jaren geen symptomen geven.

Mogelijke symptomen bij vrouwen zijn:

- Branderig gevoel bij het plassen;

- Vaginale afscheiding;

- Pijn in de onderbuik;

- Tussentijds bloedverlies;

- Bloedverlies of pijn tijdens het vrijen.

Ook bij mannen zijn er geen klachten in de helft van de gevallen. Als er dan toch symptomen zijn, gaat het meestal om:

- Doorschijnende tot witachtige afscheiding uit de penis (druiper);

- Branderig gevoel tijdens het plassen;

- Ongemakkelijk gevoel tijdens de zaadlozing.

De klachten zijn dezelfde bij vrouwen en mannen als u besmet wordt na anaal seksueel contact:

- Anale slijmafscheiding;

- Anaal bloedverlies;

- Pijnlijke ontlasting.

Wat kan je zelf doen?

Contacteer uw huisarts als u onbeschermd seks heb gehad en de kans bestaat dat u een infectie hebt opgelopen. 

Bij besmetting kunt u zelf weinig doen omdat chlamydia niet vanzelf geneest. Er moet altijd een behandeling volgen met antibiotica. Als chlamydia niet behandeld wordt, kan de infectie uitbreiden naar organen in de onderbuik. Tijdens de behandeling bent u nog steeds besmettelijk en dient u een condoom te gebruiken.

Als u een vaste relatie heeft, dan gaat men ervan uit dat uw partner ook besmet is en zich moet laten testen en behandelen. Verwittig ook uw sekspartners van de voorbije zes maanden. Dan kunnen zij zich ook laten testen en behandelen. 

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Chlamydia wordt behandeld met een antibioticakuur. Uw apotheker zal u begeleiden bij een correcte inname van antibiotica. Stop niet vroegtijdig met het innemen van de pillen, zelfs als u geen klachten meer heeft. Verminder de dosis niet omdat u denkt last te hebben van bijwerkingen. De infectie kan maar doeltreffend behandeld worden als u de voorgeschreven dosis en duur respecteert. 

In sommige gevallen vermindert antibiotica de doeltreffendheid van andere geneesmiddelen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de anticonceptiepil. U gaat ook beter verstandig om met alcoholgebruik tijdens uw antibioticakuur. Alcohol kan ervoor zorgen dat de opname van geneesmiddelen door het lichaam minder goed verloopt of de afbraak ervan net veel sneller.. 

U kan ook bij uw apotheker terecht voor meer uitleg over de bijwerkingen van antibiotica. De meest voorkomende bijwerkingen zijn buikpijn, diarree en misselijkheid. Bepaalde antibiotica kunnen leiden tot huiduitslag als u veel in contact komt met het zonlicht. 

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Je vraagt om op chlamydia getest te worden indien er klachten optreden ongeveer twee weken nadat je seksueel contact hebt gehad. Je hebt meer vaginale afscheiding, tussentijds bloedverlies, pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen, of (vage) pijn in de onderbuik. 

Laat je regelmatig testen op soi’s indien je wisselende seksuele contacten heeft zonder het gebruik van een condoom. Chlamydia kan maanden tot jaren onopgemerkt blijven. Een besmetting kan zo makkelijk van de ene partner naar de andere doorgegeven worden. 

Bij vrouwen stellen artsen de diagnose doorgaans aan de hand van een uitstrijkje van de baarmoeder. Bij mannen gebeurt het steeds vaker dat de arts een staaltje neemt van de ochtendurine. 

Na de diagnose van chlamydia zal je arts de meest aangewezen antibioticakuur voorschrijven. Als de klachten na de kuur niet zijn verdwenen, moet je terug contact opnemen met je arts. 

Laatste Nieuws

Angst is een normale reactie van het lichaam, wanneer je

16 May 2021

Hooikoorts is een allergische aandoening in de vorm van een

12 May 2021

Lactose-intolerantie is een spijsverteringsstoornis waarbij het

06 May 2021