12 May 2021

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische aandoening in de vorm van een overgevoelige reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen. Symptomen beginnen meestal na blootstelling aan een doorgaans onschadelijke stof of prikkel (allergeen). Deze allergenen activeren het immuunsysteem, dat de stof ten onrechte als iets schadelijks identificeert. Als reactie daarop produceert het antistoffen om het lichaam te verdedigen. Deze reactie veroorzaakt die allergische rhinitis.

Rhinitis verwijst naar irritatie of ontsteking van het neusslijmvlies. Je kan het herkennen door een verstopte of lopende neus, niezen, rode en waterige ogen. De meest voorkomende vorm van allergische rhinitis is hooikoorts (of pollenallergie). Hierbij wordt rhinitis veroorzaakt door een allergie voor pollen (stuifmeelkorrels van grassen, bomen en planten). Dieren, granen en andere organische stoffen, kunnen eveneens aanleiding geven tot allergische rhinitis.

Veel voorkomende allergenen zijn:

- Stuifmeel;

- Schimmel of sporen van schimmels;

- Haren van huisdieren of huidschilfers;

- Huisstofmijt;

- Sigarettenrook;

- Parfum.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van hooikoorts lijken nogal op de symptomen van een verkoudheid. Toch zijn er een aantal verschillen:

- Hooikoorts begint onmiddellijk na blootstelling aan een allergeen. Verkoudheden beginnen 1 tot 3 dagen na blootstelling aan een virus.

- Hooikoorts duurt meestal enkele weken (of tot zolang je blootgesteld wordt aan de allergenen). Een verkoudheid duurt doorgaans 3 tot 7 dagen.

- Hooikoorts gaat gepaard met een loopneus met een dunne, waterige afscheiding. Een verkoudheid eerder met een loopneus met een dikkere afscheiding (die geel van kleur kan zijn).

- Hooikoorts veroorzaakt geen koorts. Bij een verkoudheid treedt meestal lichte koorts op.

Als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, dan kan dit een aantal bijkomende klachten geven zoals verstopte oren, keelpijn, verminderde reukzin, hoofdpijn, donkere kringen of wallen onder de ogen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Hooikoortssymptomen kunnen variëren, afhankelijk van de tijd van het jaar, waar je woont en van welke stoffen je allergisch voor bent. Seizoensgebonden allergische rhinitis komt het meest voor tussen de winter en het voorjaar vanwege de bestuiving van de planten. De symptomen kunnen heviger worden bij langdurige blootstelling aan de buitenlucht en kunnen afnemen tijdens vochtige en regenachtige dagen.

Allergische rhinitis is te herkennen aan volgende symptomen:

- Loopneus;

- Verstopte neus;

- Waterige, rode of jeukende ogen;

- Niezen;

- Hoesten;

- Jeuk in de oren, ogen en mond- en keelholte;

Als je deze symptomen langer dan een paar dagen hebt, dan geeft dit wellicht een aantal bijkomende klachten zoals verstopte oren, keelpijn, verminderde reukzin, hoofdpijn, donkere kringen of wallen onder de ogen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Wat kan je zelf doen?

Vermijd om in contact te komen met bepaalde allergenen (stof, schimmel) door leefruimtes regelmatig schoon te maken en te luchten. Verwijder in de mate van het mogelijke allergenen die klachten uitlokken (huisstofmijt, huisdieren, chemicaliën). Voor buitenallergieën kan je een weer-app downloaden die voor hooikoorts waarschuwt. Hou daar rekening mee en blijf binnenshuis op dagen dat er veel pollen zijn.

Andere dingen die je zelf kan doen:

- Hou ramen gesloten om te voorkomen dat stuifmeel binnenwaait;

- Draag een zonnebril om je ogen te bedekken als je buiten bent;

- Was je handen na contact met dieren.

Wanneer dien je een arts te raadplegen?

De symptomen van hooikoorts zijn op zich niet gevaarlijk. Neem contact op met jouw arts als de symptomen niet verbeteren met behulp van geneesmiddelen die je zonder voorschrift kunt krijgen (zelfmedicatie).

Je kan jouw huisarts vragen om door te verwijzen naar een specialist voor de afname van een ??allergietest om zo de exacte oorzaak van de allergie te achterhalen. Op die manier is het mogelijk om blootstelling aan bepaalde allergenen te vermijden.

Raadpleeg jouw arts ook als:

- De symptomen langer dan een week duren en hinderlijk zijn;

- Vrij verkrijgbare geneesmiddelen (antihistaminica) niet helpen of vervelende bijwerkingen met zich meebrengen;

- Je een andere aandoening hebt, zoals astma, die je hooikoortssymptomen verergeren;

- Hooikoorts het hele jaar door voorkomt;

- Je een beroepsmatige allergische rhinitis vermoedt.

Het is belangrijk om allergiesymptomen bij zuigelingen en kinderen te behandelen. Indien onbehandeld, kan hooikoorts zich ontwikkelen tot chronische gezondheidsaandoeningen zoals astma, sinusitis of chronische oorontstekingen.

Wat kan mijn apotheker voor mij doen?

Jouw apotheker zal je helpen bij het kiezen van een antihistaminicum dat het beste voor jou werkt. Als je weet waaraan je allergisch bent, dan kan je symptomen voorkomen door een antihistaminicum in te nemen nog de blootstelling aan het allergeen.

Je apotheker zal je tevens advies geven over oogdruppels of een ontzwellende neusspray om de symptomen te verlichten. Sommige zijn op basis van corticosteroïden en mogen langdurig gebruikt worden, voor andere mag dit enkel kortstondig.

Als de symptomen ernstig zijn en je moet voorgeschreven geneesmiddelen nemen, dan zal jouw apotheker je adviseren voor het gebruik ervan.

Laatste Nieuws

We hebben allen onze slaap nodig om uit te rusten en om energie op

04 August 2021
25 July 2021

Bedplassen, of “nocturnale enuresis”, verwijst naar het

18 July 2021