15 August 2021

Wat zijn spataders?

Men spreekt van spataders wanneer opgezwollen aders duidelijk zichtbaar zijn onder de huid. Dit is het gevolg van een slechte bloeddoorstroming, vooral in de onderste ledematen. De aders slagen er eigenlijk niet in om het bloed op een correcte manier terug naar het hart te sturen. Het bloed blijft ter hoogte van de ader en zorgt voor de abnormale afwijking: de ader raakt opgezwollen en heeft een blauwe kleur onder de huid.

Spataders komen frequent voor en zijn niet esthetisch. Vooral vrouwen hebben er last van, het vaakst wanneer ze 50-er zijn. Op zich zijn spataders geen ernstige aandoening, maar ze kunnen toch zorgen voor een gevoel van zware benen en soms zelfs pijn.

Ook bij zwangere vrouwen kunnen spataders de kop opsteken. Oorzaken zijn de hormonale veranderingen en/of de druk die de foetus uitoefent op de aders naar het been. In de meeste gevallen verdwijnen deze spataders, maar kunnen ze bij een volgende zwangerschap of later in het leven terug opduiken.

Wat zijn de symptomen?

Het gevoel van zware benen is het eerste symptoom, maar ook gezwollen enkels, jeuk, kriebels en krampen.

Deze symptomen verergeren ’s avonds of na een lange periode in eenzelfde positie. Enkele dagen voor de menstruatie kunnen de symptomen ook erger worden.

Spinaders kunnen een voorteken van spataders zijn. Het zijn kleine blauw- of paarsgekleurde aders die in de vorm van een spin zichtbaar worden, vaak op de onderste ledematen.

Wat kan je zelf doen?

Een evenwichtige levensstijl en aangepaste fysieke activiteiten (vooral stappen) kunnen een preventieve werking op spataders hebben.

Overgewicht verhoogt de druk op de benen en verzwakt de aders.

U heeft aanleg om spataders te ontwikkelen: til je benen verschillende keren per dag op van zodra u daartoe de mogelijkheden hebt en ook als je in bed ligt, blijf niet te lang in dezelfde positie zitten, neem je douche eerder ’s avonds dan in de ochtend (warm water doet spataders opzetten, vooral als je daarna lange tijd rechtop staat) en verkies platte schoenen of schoenen met kleine hakken.

Wanneer neem je contact op met je arts?

Hebben meerdere personen in je familiekring last van spataders, dan het is nodig je arts te raadplegen. Er is misschien sprake van een genetische factor.

Ook bij de eerste symptomen is het best een afspraak met je arts te maken om te kijken of er kans is dat je spataders krijgt en/of de graad ervan te evalueren om de beste aanpak of behandelingskeuze te bepalen.

In een eerste fase kan het dragen van drukkende steunkousen de terugstroom van bloed naar het hart verbeteren om op die manier te vermijden dat spataders opduiken of ervoor te zorgen dat ze verslechteren.

Helpen compressiekousen niet, dan moet sclerotherapie worden overwogen. Deze behandeling zonder verdoving bestaat erin om een product in de oppervlakkige aders in te spuiten zodat ze zich “afsluiten”. Zo moet het bloed verder stromen via andere gezonde aders. Voor deze behandeling is geen hospitalisatie nodig maar ze biedt wel mooie resultaten, zelfs al moet de behandeling soms worden herhaald.

Bij ernstige gevallen is chirurgie soms noodzakelijk. Hierbij verwijdert de chirurg via kleine incisies de aangetaste ader of vernietigt hij deze door middel van een laser of een techniek met radiofrequentie.

Wat kan jouw apotheker voor jou doen?

De apotheker kan verschillende crèmes, capsules en oliën aanbieden om het gevoel van zware benen te verminderen en de bloedsomloop wat te verbeteren. Hij of zij kan je raad geven over de keuze en het gebruik ervan. Bij de apotheker kan je ook steunkousen kopen en je helpen bij de keuze van de maat, het materiaal, het model en de drukgraad.

Laatste Nieuws

Windpokken, ook wel waterpokken of varicella genoemd, worden

26 September 2021

Wat is

19 September 2021

Herpes zoster is een huiduitslag veroorzaakt door het varicella-

12 September 2021